Pet fakulteta i jedan univerzitet dobili akreditacije

Autor: Tanjug | 19.08.2008. - 20:16

Od deset fakulteta i jednog Univerziteta koji su se prijavili u drugom akreditacionom ciklusu, dozvolu za rad je dobilo pet fakulteta i jedan univerzitet, izjavio je danas predsednik Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Slobodan Arsenijević.

Arsenijević, koji nije mogao da precizira koji fakulteti su dobili akreditaciju, a koji nisu, rekao je novinarima da će informacije o akreditaciji pojedinačnih fakulteta i studijskih programa biti dostavljene javnosti i tim ustanovama kada budu ispunile zakonom utvrđenu obavezu da plate troškove akreditacije. U međuvremenu je stiglo i saopštenje Akreditacione komisije, u kome je istaknuto da je to telo završilo proces akreditacije fakulteta i univerziteta priljavljenih u drugom akreditacionom ciklusu.
"Neispunjavanjem zakonske obaveze plaćanja ugrožava se dalji proces akreditacije, odnosno rad recenzenata Komisije. Istovremeno se ovakvim pristupom visokoškolske ustanove koje su ispunile zakonske uslove dovode u neravnopravan položaj", navedeno je u saopštenju.
Akreditaciona komisija, čija je sednica započela juče, dozvolu za rad dala je Elektronskom fakultetu u Nišu, koji je, kako je rekao Arsenijević "jedan sjajan fakultet".
"Od 157 studijskih programa, akt upozorenja dobilo je 27, dok su ostali akreditovani", rekao je Arsenijević napomenuvši da akt upozorenja ne znači da su odbijeni, već da moraju da naprave izmene u programima kako bi dobili dozvolu za rad. Napomenuvši da je i pet fakulteta dobilo akt upozorenja, Arsenijević je ocenio da su pojedini fakulteti zbog nespretnosti u pripremanju dokumentacije praktično "pucali sami sebi u nogu". On je naglasio da akti upozorenja nisu takvi da se u kratkom vremenskom roku ne bi mogli ispraviti.